Consumption Experiences in Samba:

A study about the process of signification of the Feijoada Portelense

Authors

  • Fábio Francisco de Araujo Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ
  • Nina Pinheiro Bitar UFRJ
  • Marta Maria Antonieta de Souza Santos UFRJ
  • Mirian Ribeiro Baião UFRJ
  • Tamires Christine Pereira da Silva UFRJ

DOI:

https://doi.org/10.46391/ALCEU.v19.ed38.2019.20

Keywords:

Meanings of consumption, Food consumption experience, Samba, Feijoada

Abstract

Samba is considered a symbol of Rio de Janeiro, and it is very common meeting in specific groups to share this musical style. These meetings function as a space for representation and sociocultural expression, interactions and celebrations, in which the consumption of various types of dishes result in the production of meanings that articulate the festivity and food. This study investigated the process of constructing meanings of the traditional feijoada at the Portela samba school. Visits to Portela were
carried out to recognize the local, particularities and identify the research interlocutors that would mediate entry into the study field and then undertake a participant observation. The results indicate that, although it has undergone changes in preparation, Portela feijoada has become an event in which symbolic exchanges occur, contributing to the construction of meanings that reflect and construct the very notion of "tradition" elaborated by members of the samba school.

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Author Biography

Fábio Francisco de Araujo, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ

Professor Adjunto de Gestão de Serviços da Universidade Federal do Rio de Janeiro (INJC/UFRJ). Doutor em Administração de Empresas pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC-Rio, 2015). Mestre em Administração de Empresas pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC-Rio, 2011). Especialista em Marketing pela Fundação Getúlio Vargas (FGV-Rio, 2018). Especialista em Gestão Internacional pela Universidade Católica Portuguesa - Porto, (UCP/Porto, 2017). Graduação em Direito pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ, 2008). Graduação em Administração pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC-Rio, 2006). Lecionou no Departamento de Administração de Macaé da Universidade Federal Fluminense - UFF (2016/2017), na Fundação de Apoio à Escola Técnica do Estado do Rio de Janeiro - FAETEC (2014/2015) e na Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro - PUC-Rio (2013/2016). Tem como interesses de pesquisa os temas: Comportamento do Consumidor, Consumo e Cultura, Consumo Alimentar, Consumo de Bebidas, Organizações e Sociedade, Comunicação Organizacional, Teorias Organizacionais, Comportamento Organizacional, Ética nas Relações de Trabalho, Ensino e Pesquisa, Marketing, Marketing de Cinema e Entretenimento, Marketing Cultural e Social, Lazer, Bebidas, Interação e Sociabilidade.

Published

2019-06-28

How to Cite

Francisco de Araujo, F. ., Pinheiro Bitar, N., Maria Antonieta de Souza Santos, M. ., Ribeiro Baião, M. ., & Pereira da Silva, T. C. . (2019). Consumption Experiences in Samba:: A study about the process of signification of the Feijoada Portelense. Revista ALCEU, 19(38), 142–163. https://doi.org/10.46391/ALCEU.v19.ed38.2019.20