Public Policies to Fight Food Insecurity and Hunger: public communication as a strategic factor for citizenship
Experiences of the USP Working Group Public Policies to combat food insecurity and hunger.
DOI:
https://doi.org/10.46391/ALCEU.v23.ed50.2023.374Keywords:
Food insecurity, Public Communication, Public PolicyAbstract
This article focuses on the role of Communication in the context of other areas of knowledge related to the issue of combating food insecurity and hunger in the context of the Brazilian reality. In order to contextualise this problem, a descriptive analysis of food and hunger issues is presented, based on data from the United Nations Organisation, followed by the need to establish public policies to combat the severity of hunger and food insecurity. Using a propositional case as a reference, it describes the work developed by the Working Group "USP Public Policies to Combat Food Insecurity and Hunger" (2021-2022), created by the University of São Paulo, which culminated in the delivery of the final report in 2023 with 39 propositions. It highlights Organisational Communication as strategic and comprehensive and presents the main conceptions of Public Communication and its applications as an essential factor in the defence of the public interest. Based on bibliographic research and the methodology adopted in the strategic communication planning process, it describes how Public Communication activities were carried out in connection with the other areas of knowledge of this Working Group to disseminate public policies related to the themes of healthy eating, food insecurity and the fight against hunger. It demonstrates how communicative actions have contributed to the University of São Paulo making public to society, public authorities and other public and private institutional organisations the results of the work of the USP Public Policies Working Group and its proposals. This experience seeks to demonstrate how Public Communication, understood as a strategic factor, can make a difference in the defence of the public interest and the right to food as a right of citizenship.
Downloads
References
ARDIGÓ, Achille. Per uma nuova cittadinanza: dalla società civile verso nuove forme della política. In: SGROI, E (a cura di), Educazione ala política: azione coletiva di formazione in italia. Catanzaro: Meridiana Libri, 1993.
AMÉRICA ECONÓMICA. Brasil tiene más de 21 millones de personas sin ingresos para comer a diário. Disponível em: https://americaeconomica.com/noticia/brasil/brasil-tiene-mas-de-21-millones-depersonas-sin-ingresos-para-comer-adiario.html#:~:text=Un%20informe%20publicado%20por%20Naciones,3%20millones%20padecen%20inseg
uridad%20alimentaria. Acesso em: 12 jul. 2023
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. – 2. ed., 1. reimpressão. Brasília : Ministério da Saúde, 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf. Acesso em: 30 mai. 2023.
CAMPELLO, Tereza. É necessário enfrentar e é possível superar a fome de novo. In: KUNSCH, Margarida Maria Krohling; MACHADO, Maria Aparecida de Andrade Moreira. (org.). Políticas Públicas para o combate à fome. São Paulo: Pró-Reitoria de Cultura e Extensão Universitária, 2021, p 31-48. e (livro eletrônico). Disponível em: https://prceu.usp.br/noticia/livropoliticascontraafome/. Acesso em: 05 mai. 2023.
D´AMBROSI, Lúcia. GIARDINA, M. Valentina. Amministrazione pubblica e partecipazione. Roma: Carocci, 2006.
DUARTE, Jorge. Comunicação Pública. In: LOPES, Boanerges (org.). Gestão da Comunicação Empresarial: teoria e técnica. São Paulo: Mauad, 2007.
FAO NO BRASIL- ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS PARA A ALIMENTAÇÃO E A AGRICULTURA. Mais 122 milhões de pessoas foram empurradas para a fome desde 2019 devido a múltiplas crises, revela relatório da ONU. Disponível em: https://www.fao.org/brasil/noticias/detail-events/pt/c/1644602/. Acesso em: 12 jul. 2023.
G1.GLOBO.COM. Brasil tem mais de 21 milhões de pessoas que não têm o que comer todos os dias e 70,3 milhões em insegurança alimentar, diz ONU. Disponível em: https://g1.globo.com/economia/noticia/2023/07/12/brasil-tem-101-milhoes-de-brasileiros-passandofome-e-703-milhoes-em-inseguranca-alimentar-aponta-onu.ghtml. Acesso em 12 jul. 2023.
GARAVELLO, Maria Elisa de Paula Eduarda. Sistemas agrícolas tradicionais e soberania alimentar. In: KUNSCH, Margarida Maria Krohling; MACHADO, Maria Aparecida de Andrade Moreira. (org.). Políticas Públicas para o combate à fome. São Paulo: Pró-Reitoria de Cultura e Extensão Universitária, 2021, p 12-30. e (livro eletrônico). Disponível em: https://prceu.usp.br/noticia/livropoliticascontraafome/. Acesso em: 05 jun. 2023.
HASWANI, Mariângela Furlan. Comunicação pública 360 graus e a garantia de direitos. In: KUNSCH, Margarida Maria Krohling. (org). Comunicação pública, sociedade e cidadania. São Caetano do Sul (SP): Difusão, 2011.
IMAFLORA - Instituto de Manejo e Certificação Florestal e Agrícola. Guia para a Construção de Estratégias de Advocacy: como influenciar políticas públicas. Redação: Renato Pellegrini Morgado. Andréa Cristina Oliveira Gozetto - Piracicaba, SP: Imaflora, 2019. 68 p. Disponível em: https://www.imaflora.org/biblioteca?page=1&pesquisa=advocacy. Acesso em: jun. 2023.
JARAMILLO LÓPEZ, Juan Camilo. Advocacy: uma estratégia de comunicação pública. In: KUNSCH, Margarida Maria. Krohling (org.). Comunicação pública, sociedade e cidadania. São Caetano do Sul (SP): Difusão, 2011. p. 61-80.
JORNAL DA USP. Disponível em: https://jornal.usp.br. Acesso em: 30 jan. 2023.
______. Seminário apresenta estudos da USP com propostas de ações de combate à fome e à insegurança alimentar. Disponível em: https://jornal.usp.br/universidade/seminario-apresenta-estudos-da-usp-com-propostas-de-acoes-de-combate-a-fome-e-a-inseguranca-alimentar/. Acesso em: 15 jun. 2023.
KOÇOUSKI, Marina. Comunicação pública: construindo um conceito. In: MATOS, Heloiza (Org.). Comunicação Pública: interlocuções, interlocutores e perspectivas. São Paulo: ECA/USP, 2013.
KUNSCH, Margarida Maria Krohling. Planejamento de relações públicas na comunicação integrada. São Paulo: Summus, 2003.
______. (org.). Comunicação pública, sociedade e cidadania. São Caetano do Sul (SP): Difusão, 2011.
______. Comunicação pública a serviço da sociedade e do cidadão. In: KUNSCH, Margarida Maria. Krohling. (org.). Comunicação pública, sociedade e cidadania. São Caetano do Sul (SP): Difusão, 2011, p. 13-19.
______. Comunicação organizacional estratégica: aportes conceituais e aplicados. São Paulo: Summus, 2016.
LACERDA, Lucas. Brasil tem 10,1 milhões passando fome, diz ONU. In: Folha de São Paulo. Cotidiano. Disponível em: https://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2023/07/brasil-tem-101-milhoes-passando-fome-diz-onu.shtml. Acesso em: 12 jul. 2023.
MATOS, Heloiza. A comunicação pública na perspectiva da teoria do reconhecimento. In: KUNSCH, Margarida Maria. Krohling (org.). Comunicação pública, sociedade e cidadania. São Caetano do Sul, SP: Difusão Editora, 2011.
MIRANDA, Sílvia Helena Galvão de; Silva, Marcelo Cândido da. Propostas de combate à insegurança alimentar: relatório final. Portal de Livros Abertos da USP. Disponível em: https://www.livrosabertos.sibi.usp.br/portaldelivrosUSP/catalog/book/1020. Acesso em: 15 jun. 2023.
MOISÉS, J. A. A desconfiança nas instituições democráticas. Opinião Pública, v. 11, n. 1. Campinas/SP: Centro de Estudos de Opinião Pública da Universidade Estadual de Campinas, mar. 2005. Disponível em: https://www.scielo.br/j/op/a/xymhYmLZdKYkpmDbwqzj44S/?format=pdf&lang=pt. Acesso em 03 jun. 2023.
NAÇÕES UNIDAS BRASIL. Disponível em: https://brasil.un.org/pt-br/sdgs. Acesso em: 01 jun. 2023.
Rede PENSSAN (Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional). Insegurança alimentar e Covid-19 no Brasil – VIGISAN – Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil, 2021. Disponível em: https://pesquisassan.net.br/. Acesso em: 05 mai. 2023.
______. Insegurança alimentar e Covid-19 no Brasil – VIGISAN – 2º. Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil, Disponível em: https://pesquisassan.net.br/2o-inquerito-nacional-sobre-inseguranca-alimentar-no-contexto-da-pandemia-da-covid-19-no-brasil/. Acesso em: 05 mai. 2023.
SAES, Maria Sylvia Macchione; NUNES, Rubens. Uma nova agenda para o setor agro brasileiro face à pandemia? In: KUNSCH, Margarida Maria Krohling; MACHADO, Maria Aparecida de Andrade Moreira. (org.). Políticas Públicas para o combate à fome. São Paulo: Pró-Reitoria de Cultura e Extensão Universitária, 2021, p 48-63. e (livro eletrônico). Disponível em: https://prceu.usp.br/noticia/livropoliticascontraafome/. Acesso em: 05 jun. 2023.
SALOMÃO, Devani. Guia alimentar para a população brasileira: deficiências no diálogo entre o estado e a sociedade. In: MATOS, Heloiza; GIL, Patrícia (org.). Comunicação, políticas públicas e discursos em conflito.(org.) São Paulo: ECA/USP, 2019.
Seminário USP de Combate à Insegurança Alimentar e à Fome . Anais do 1º. Seminário USP de Combate à Insegurança Alimentar e à Fome. São Paulo: PRCEU-USP: ECA-USP, 2021. Disponível em: https://www.cepea.esalq.usp.br/upload/kceditor/files/Cepea_Anais%20do%20I%20Semina%CC%81rio%20USP%20de%20Combate%20a%CC%80%20Inseguranc%CC%A7a%20Alimentar%20e%20a%CC%80%20Fome.pdf. Acesso em: 15 jun. 2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista ALCEU
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.