Public Policies to Fight Food Insecurity and Hunger: public communication as a strategic factor for citizenship

Experiences of the USP Working Group Public Policies to combat food insecurity and hunger.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.46391/ALCEU.v23.ed50.2023.374

Keywords:

Food insecurity, Public Communication, Public Policy

Abstract

This article focuses on the role of Communication in the context of other areas of knowledge related to the issue of combating food insecurity and hunger in the context of the Brazilian reality. In order to contextualise this problem, a descriptive analysis of food and hunger issues is presented, based on data from the United Nations Organisation, followed by the need to establish public policies to combat the severity of hunger and food insecurity. Using a propositional case as a reference, it describes the work developed by the Working Group "USP Public Policies to Combat Food Insecurity and Hunger" (2021-2022), created by the University of São Paulo, which culminated in the delivery of the final report in 2023 with 39 propositions. It highlights Organisational Communication as strategic and comprehensive and presents the main conceptions of Public Communication and its applications as an essential factor in the defence of the public interest. Based on bibliographic research and the methodology adopted in the strategic communication planning process, it describes how Public Communication activities were carried out in connection with the other areas of knowledge of this Working Group to disseminate public policies related to the themes of healthy eating, food insecurity and the fight against hunger. It demonstrates how communicative actions have contributed to the University of São Paulo making public to society, public authorities and other public and private institutional organisations the results of the work of the USP Public Policies Working Group and its proposals. This experience seeks to demonstrate how Public Communication, understood as a strategic factor, can make a difference in the defence of the public interest and the right to food as a right of citizenship.

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Author Biographies

Margarida Maria Krohling Kunsch, Escola de Comunicações e Artes - Universidade de São Paulo - ECA/USP

Professora emérita e pesquisadora da Escola de Comunicações e Artes da Universidade de São Paulo (ECA-USP), da qual foi diretora de 2013 a 2017. Doutora em Ciências da Comunicação e livre-docente em Teoria da Comunicação Institucional: Políticas e Processos, pela ECA-USP. Coordenadora do Centro de Estudos de Comunicação Organizacional e Relações Públicas (Cecorp) e do Observatório de Comunicação, Responsabilidade Social e Sustentabilidade (SustenCOM) da ECA-USP. Foi Pró-Reitora Adjunta de Cultura e Extensão da Universidade de São Paulo (2018-2021). Pesquisadora vinculada ao Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq). Representante de área de Comunicação e Informação no Comitê Assessor (CA-AC) do CNPq (2019 -2022).

Simone Denise Gardinali Navacinsk, Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia (INCT) - USP

Pesquisadora do INCT Combate à Fome: estratégias e políticas públicas para a realização do direito humano à alimentação adequada - Abordagem transdisciplinar de sistemas alimentares com apoio de Inteligência Artificial - EIXO COMUNICAÇÃO. Pós Doutorado pelo IEA-USP - Instituto de Estudos Avançados da Universidade de São Paulo (2022-2023) - Projeto "Políticas Públicas de Combate à Insegurança Alimentar e à Fome: a comunicação pública como fator estratégico".

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Published

2023-10-19

How to Cite

Krohling Kunsch, M. M., & Gardinali Navacinsk, S. D. (2023). Public Policies to Fight Food Insecurity and Hunger: public communication as a strategic factor for citizenship: Experiences of the USP Working Group Public Policies to combat food insecurity and hunger. Revista ALCEU, 23(50), 8–29. https://doi.org/10.46391/ALCEU.v23.ed50.2023.374

Issue

Section

Dossiê Comunicação e Cidadania